Arbeidsrechtbank Gent start Kamer Minnelijke Schikking op

29/08/2024

De arbeidsrechtbank Gent beschikt vanaf 1 september 2024 over een Kamer Minnelijke Schikking (KMS). Deze kamer behandelt geschillen tussen werkgevers en werknemers over arbeidsovereenkomsten. De KMS streeft ernaar om beide partijen met elkaar te verzoenen en een gerechtelijke procedure te vermijden.

Vrijwillige basis

Werkgevers en werknemers kunnen op vrijwillige basis een geschil voor de Kamer Minnelijke Schikking (KMS) brengen. Zo kunnen ze een gerechtelijke procedure voor de arbeidsrechtbank vermijden.

De KMS bestaat uit een beroepsmagistraat en twee rechters in sociale zaken. De partijen kunnen zich laten bijstaan door een advocaat of een vakorganisatie. Als de KMS met de verschillende partijen tot een (al dan niet gedeeltelijk) akkoord komt, wordt dit vastgelegd in een proces-verbaal van minnelijke schikking of een akkoordvonnis. Dit PV van minnelijke schikking heeft dezelfde waarde als een vonnis. Als een akkoord niet vrijwillig wordt nageleefd, kan het worden afgedwongen via een gerechtsdeurwaarder.

De voordelen van een Kamer Minnelijke Schikking

Een behandeling door een KMS biedt veel voordelen. “Zo zijn KMS-rechters die een verzoeningspoging behandelen, nooit betrokken bij een eventuele latere procedure voor de arbeidsrechtbank”, vertelt rechter Evelien de Kezel. “Alle informatie wordt dus vertrouwelijk behandeld. De partijen behouden zelf ook de controle over het verloop van hun verzoeningspoging. Als ze dit wensen, kunnen ze de behandeling door de KMS altijd stopzetten.”

“Bij geschillen rond arbeidsovereenkomsten geldt een heel korte verjaringstermijn”, aldus Evelien de Kezel. “Vaak is dit slechts 1 jaar na het einde van de arbeidsovereenkomst. Maar wie een beroep doet op de KMS ziet de verjaringstermijn een maand geschorst worden. En als alle partijen voor de KMS verschijnen, wordt die geschorste verjaringstermijn zelfs verlengd zolang de verzoeningspoging duurt.”

“We zagen reeds in Antwerpen dat akkoorden van een KMS door alle partijen vaak vrijwillig worden nageleefd”, zegt Evelien de Kezel. “Bovendien is een behandeling bij een KMS gratis. Partijen moeten geen rolrecht of andere proceskosten betalen.”

De KMS behandelt alleen geschillen over arbeidsovereenkomsten. Voor geschillen in verband met sociale uitkeringen (werkloosheid, ziekte, pensioenen, leefloon,…), arbeidsongevallen of de collectieve schuldenregeling kan men niet bij de KMS terecht. Complexe geschillen kunnen ook doorverwezen worden naar een gerechtelijk bemiddelaar, wanneer partijen een minnelijke oplossing nastreven.

Verzoekschrift

Wie een beroep wenst te doen op de Kamer Minnelijke Schikking kan een verzoekschrift indienen bij de arbeidsrechtbank. Dit verzoekschrift en meer informatie over KMS vind je op de website van de arbeidsrechtbank Gent.