Persbericht: veroordeling voor het bezit en verspreiden van beelden van seksueel misbruik van minderjarigen
16/12/2024 zaak 23A004473
bezit en verspreiden van beelden van seksueel misbruik van minderjarigen
Wat heeft de rechtbank vandaag beslist?
De rechtbank van eerste aanleg Antwerpen heeft de beklaagde schuldig bevonden aan het bezit en verspreiden van beelden van seksueel misbruik van minderjarigen. Hij werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar en een boete van 8.000 euro.
Voor welke feiten?
Voor het bezitten en verspreiden van een honderdtal beelden van seksueel misbruik van minderjarigen. De rechtbank beoordeelt de feiten als zeer ernstig. Ze getuigen van een verminderd normbesef en een totaal gebrek aan respect voor het leed dat schuilgaat achter beelden van seksueel misbruik van deze jonge kinderen. Door dergelijke beelden te bezitten en verspreiden draagt beklaagde bij tot het in stand houden van deze onaanvaardbare praktijken.
Een deel van de straf is met uitstel?
Op basis van het verslag van de gerechtsdeskundigen is het voor de rechtbank duidelijk dat er in het belang van de beklaagde en de maatschappij moet gewerkt worden rond problematieken van verslaving en seksualiteit. De rechtbank verleent dan ook voor de gevangenisstraf (behalve wat al in voorhechtenis werd uitgezeten) en de helft van de boete uitstel onder de vorm van probatie. Bij verslavingsproblematieken voorziet de wet de mogelijkheid van probatie net om de behandeling te verzekeren. Intensieve behandeling is in de gevangenis niet haalbaar. Bovendien zijn er bij dit uitstel acht voorwaarden onmiddellijk van kracht, wat de bescherming van de maatschappij ten goede komt. Als deze voorwaarden niet worden nageleefd, kan de straf alsnog volledig worden uitgevoerd.
Zijn er nog andere redenen om probatie-uitstel te verlenen in dit dossier?
De beklaagde beschikt over een blanco strafblad, heeft werk en een vast adres. Hij is in gesprek met zijn entourage, deze gesprekken verlopen goed. Bovendien heeft hij voor de rechter spijt betuigd en schuldinzicht getoond. Op basis van het verslag van de justitieassistent blijkt dat de beklaagde zich goed aan de voorwaarden van de voorlopige invrijheidstelling heeft gehouden. Er zijn verschillende testen afgenomen om alcohol- of drugsgebruik te onderzoeken, deze testen waren negatief. Probatie-uitstel vormt een sterk signaal aan de beklaagde dat de feiten totaal onaanvaardbaar zijn.
Over welke voorwaarden gaat het dan?
De beklaagde wordt acht specifieke voorwaarden opgelegd die gedurende de maximale termijn van vijf jaar van kracht zijn. Hierop wordt toegekeken door de justitieassistent en de probatiecommissie. Worden deze voorwaarden geschonden, kan de hele straf alsnog worden uitgevoerd.
Samenvattend worden deze voorwaarden opgelegd:
- geen strafbare feiten plegen;
- een vast adres hebben;
- strikt de oproepingen van de justitieassistent en de probatiecommissie opvolgen;
- verbod op drugsgebruik en hieraan gekoppeld maandelijkse testen;
- verbod op alcoholgebruik en hieraan gekoppeld maandelijkse testen;
- intensieve therapie volgen rond verslavingsproblematiek;
- intensieve therapie volgen rond seksuele problematiek;
- een verbod om met minderjarigen te werken, contact met hen te zoeken, of zich op plaatsen te begeven die in het bijzonder door minderjarigen worden bezocht zonder dat er volwassenen aanwezig zijn.
Hoe verzekert de rechtbank dat de maatschappij veilig is?
De justitieassistent en de probatiecommissie kijken toe op de correcte naleving van de acht concrete voorwaarden die zijn opgelegd rond onder andere het volgen van therapie en een verbod op alcohol- en drugsmisbruik. Bovendien worden er nog twee beslissingen genomen door de rechtbank.
De beklaagde wordt voor vijf jaar ontzet uit bepaalde rechten waaronder het zich verkiesbaar stellen. In diezelfde periode is het de beklaagde verboden in het onderwijs te werken of deel uit te maken van verenigingen die zich op minderjarigen richten.
Luc De Cleir
Woordvoerder REA Antwerpen