Pilootproject vertrouwenspersoon familierechtbank wordt verder uitgerold

03/02/2025

Het pilootproject ‘vertrouwenspersoon’ van de familierechtbank in Gent zal door de nieuwe federale regering verder worden uitgerold. Via dit project krijgen kinderen tijdens de scheidingsprocedure van hun ouders een vertrouwenspersoon toegewezen. Het pilootproject werd begin 2024 opgestart in de rechtbank van eerste aanleg Oost-Vlaanderen, afdeling Gent.

Project vertrouwenspersoon familierechtbank Gent

Exact een jaar geleden startte de familierechtbank in Gent - in nauwe samenwerking met de Gentse balie en met steun van Universiteit Gent - met het pilootproject ‘vertrouwenspersoon familierechtbank’. Hierbij kregen kinderen tijdens een scheidingsprocedure van hun ouders een vertrouwenspersoon toegewezen.

Die vertrouwenspersoon was een advocaat die hiervoor een speciale opleiding had gevolgd. De vertrouwenspersoon vertegenwoordigde het kind bij een echtscheiding: zo kregen kinderen een stem, werd naar hun wensen en noden geluisterd, werden ze gerustgesteld en werden hun rechten mee gegarandeerd. De vertrouwenspersoon was ook aanwezig op de zittingen bij de familierechter. Hij/zij gaf aan of het kind een gesprek wenste met de familierechter, en bood daarbij ondersteuning aan.

Tijdelijke stopzetting project na arrest hof van beroep

In een arrest van 14 januari 2025 oordeelde het hof van beroep Gent dat het aanstellen van een dergelijke vertrouwenspersoon in een wettelijk vacuüm plaatsvond. De aanstelling van een vertrouwenspersoon werd daarom onregelmatig genoemd. Om die reden besliste de rechtbank van eerste aanleg Oost-Vlaanderen eind januari 2025 om het project tijdelijk stop te zetten in afwachting van een wetgevend initiatief.

Regeerakkoord voorziet verdere uitrol

Het regeerakkoord van de nieuwe federale regering De Wever I meldt dat het proefproject van de familierechtbank Gent verder zal worden uitgerold:

“We zorgen ervoor dat kinderen in een kindvriendelijke omgeving terecht komen wanneer zij gehoord worden in rechtszaken die hen kunnen aanbelangen. Het gesprek moet op maat van het kind plaatsvinden en het kind krijgt voor, tijdens en ook na het proces informatie. Bij voorkeur wordt het kind binnen een gerechtelijk kader bijgestaan door een advocaat die hiertoe een bijzondere opleiding gevolgd heeft. We rollen het proefproject van de familierechtbank te Gent verder uit.”

Hans De Waele, afdelingsvoorzitter rechtbank eerste aanleg Oost-Vlaanderen afdeling Gent:

“We zijn erg blij dat het regeerakkoord de uitrol van ons project aankondigt. Het is een blijk van waardering voor een innovatieve magistratuur. Hopelijk neemt de wetgever snel initiatief zodat dit project op korte termijn kan heropgestart worden. Zo kunnen we de rechten van kinderen tijdens echtscheidingsprocedures opnieuw maximaal ondersteunen.”