Hof van Beroep Gent neemt deel aan Week van de magistratuur

26/03/2024

Deze week vindt de derde editie plaats van de ‘Week van de magistratuur’. Dit initiatief van de Hoge Raad voor Justitie wil de magistratuur aantrekkelijker maken bij rechtenstudenten. Concreet kunnen studenten tijdens deze week stage lopen bij verschillende rechtbanken. Bij het Gentse Hof van Beroep volgden een tiental studenten – naast hun stage – ook de algemene vergadering en de eedaflegging van drie nieuwe raadsheren mee.

Frederieke Compernolle (raadsheer Hof van Beroep Gent): “Rechtenstudenten volgen meestal stage via advocatenkantoren of elders in de rechtspraktijk. Een aantal onder hen lopen daarna stage in de magistratuur, maar de plaatsen zijn daar beperkt. Eenmaal hun loopbaan is gestart, maken slechts enkelen de overstap naar de magistratuur. Daarom is een initiatief als ‘Week van de magistratuur’ een ideale gelegenheid om kennis te maken met de dagelijkse realiteit van de magistraten. Ze kunnen zittingen en verhoren bijwonen, gaan mee op plaatsbezoek, horen een vonnis of arrest uitspreken,… Hopelijk kan dit initiatief hun interesse in een loopbaan binnen de magistratuur aanwakkeren, ofwel na hun studietijd ofwel in de loop van hun carrière. Want ons beroep is boeiend en de magistratuur speelt een belangrijke rol binnen onze samenleving.”

Ina De Saeger (21 jaar, student): “Ik volgde al eens stage in een politierechtbank, maar het Hof van Beroep is toch nog iets anders. Fiscaal recht boeit me, maar er is een verschil tussen de theorie volgen in een universiteitsaula of die theorie zien omgezet worden in de praktijk van een zitting. Ik vond het alleszins heel boeiend.”

Rosan Song (21 jaar, student): “Ik heb veel interesse in strafrecht, dus leek het me leuk om enkele zittingen te kunnen bijwonen in het Hof van Beroep. Ik studeer ook in Gent, en ik vond het een mooie gelegenheid om dit prachtige gebouw ook eens van binnen te kunnen bekijken. Het was ook een toffe ervaring om de algemene vergadering van het Hof en de eedaflegging van drie nieuwe raadsheren te kunnen volgen.”

Laurien Van Nieuwenberg (21 jaar, student): “Het leek me indrukwekkend om enkele zittingen te kunnen bijwonen in het Hof van Beroep. Ik wou de theorie uit de lessen eens in de praktijk zien worden uitgevoerd. En dat was zeker interessant.”

Larisa Dan (25 jaar, student): “Ik had al eens stage gelopen bij een arbeidsrechtbank, en nu wou ik graag een trapje hoger gaan. Ik volgde de voorbije maanden familierecht, en koos daarom voor enkele zittingen in de burgerlijke kamer. Voor mij was het alleszins een toffe ervaring.”

Jate Van Gucht (22 jaar, student): “Ik deed vorig jaar ook mee aan de ‘Week van de magistratuur’, maar dan bij het parket van Dendermonde. Deze keer wou ik eens aan de andere kant een kijkje nemen. Mijn voornaamste interesse is strafrecht, dus ik koos voor zittingen in een correctionele kamer. Samen met het bijwonen van de eedaflegging van de nieuwe raadsheren vond ik het een super interessante dag."

Soetkin Hens (20 jaar, student): “Ik vind de Week van de Magistratuur een geweldig concept! Het is opmerkelijk om alle zaken die je in de cursussen leert, te zien samenvloeien. Ik volgde een zitting van de familiekamer, en daar viel het mij op hoe elke advocaat zijn eigen methode van pleiten heeft. Ik merkte ook hoe rechters vrijwel blindelings kunnen vertrouwen op hun griffier. Beiden vormen echt een team.”

Enrique Van der Meiren (25 jaar, student): “Het was een zeer interessante dag. Ik kreeg de mogelijkheid om te kijken hoe een kamer minnelijke schikking werkt en wat een belangrijke taak ze heeft. Het viel mij daarbij op hoe hard een rechter zich inzet voor alle partijen, met veel sereniteit, moed, wilskracht, vastberadenheid, passie en bemiddelingstechnieken. Ik realiseer me nu dat de job van magistraat niet gemakkelijk is en het heel veel werk met zich meebrengt. Maar het bezoek aan het hof heeft me alleszins warm gemaakt om deze taak later eventueel ook op mij te nemen."