Rechtbank verklaart dagvaarding tegen politicus onontvankelijk

24/06/2024

De rechtbank van eerste aanleg Oost-Vlaanderen, afdeling Dendermonde heeft een dagvaarding tegen de ex-voorzitter van Vooruit onontvankelijk verklaard. Volgens de rechtbank is er geen sprake van een eigen en rechtstreeks belang in hoofde van KHAM vzw.

Aanleiding

De aanleiding voor de dagvaarding waren uitspraken over de Roma-gemeenschap die de politicus in september 2023 pleegde tegenover enkele politieagenten. KHAM vzw legde hierop een strafklacht tegen hem neer wegens inbreuken op de Antiracismewet.

Naar aanleiding van de uitspraken werd door het openbaar ministerie een proces-verbaal opgesteld. De politicus kreeg concrete maatregelen opgelegd, waaronder een psychologisch begeleidingstraject. Dit traject heeft hij opgevolgd.

Oordeel rechtbank eerste aanleg Oost-Vlaanderen

De rechtbank van eerste aanleg Oost-Vlaanderen, afdeling Dendermonde heeft de dagvaarding van KHAM vzw onontvankelijk verklaard. De rechtbank stelt vast dat KHAM vzw geen blijk geeft van een rechtstreeks en individueel belang, en dus geen persoonlijk of rechtstreeks belanghebbende is in deze zaak.

De rechtbank hield bij haar beoordeling rekening met volgende elementen:

  • KHAM vzw heeft geen concrete materiële of morele schade geleden door de uitspraken van de gedaagde.
  • De uitspraken waren niet gericht tegen KHAM vzw als rechtspersoon.
  • Dat KHAM vzw de belangen van de Romagemeenschap behartigt, vormt geen individueel belang om een rechtsvordering te kunnen instellen.
  • KHAM vzw toont niet aan dat haar maatschappelijk doel (het bevorderen van de integratie van de Romagemeenschap in België,  het vrijwaren van haar rechten en het bewust maken van haar stigmatisatie in de samenleving) op rechtstreekse wijze een nadeel ondervindt door de gedane uitspraken.
  • KHAM vzw voldoet niet aan de uitzonderingsmogelijkheden voorzien bij artikel 32 van de Antiracismewet.
  • Het belang van de bestraffing van een misdrijf vermengt zich met het algemeen belang, welk door het openbaar ministerie wordt behartigd.