Vier personen veroordeeld wegens terroristische activiteiten

09/09/2024

De rechtbank van eerste aanleg West-Vlaanderen, afdeling Brugge heeft vier personen veroordeeld voor hun deelname aan activiteiten van de terroristische groep IS. Twee van hen hadden concrete plannen om aanslagen te plegen op diverse locaties in België en werden veroordeeld wegens poging tot terroristische moord. Een van hen werd ook veroordeeld als leidend persoon van de terroristische groep.

De feiten en beoordelingen
In het voorjaar van 2023 komen verschillende personen onder de aandacht van de Staatsveiligheid wegens hun sympathie voor IS en mogelijke plannen voor een aanslag in ons land. Na ontvangst van deze informatie vordert het federaal parket een gerechtelijk onderzoek. Er wordt uitgebreid telefonie-onderzoek gevoerd, en men maakt gebruik van observatie- en afluistermaatregelen. Daarnaast wordt ook een undercoveragent ingezet.

Uit dit onderzoek kwam aan het licht dat plannen werden gesmeed om aanslagen te plegen op verschillende locaties in België (onder meer bepaalde wijken in Antwerpen, een bar, een politiekantoor en de NAVO).

De eerste beklaagde had ondubbelzinnig besloten om meerdere personen te vermoorden en had dit voornemen frequent herhaald. Hij vertelde dat hij op zoek was naar grote wapens die veel slachtoffers kunnen maken (onder meer granaten en kalasjnikovs). Hij stuurde ook filmpjes door waarin wordt getoond hoe je een bom kan maken. Hij legde ook reeds een eed van trouw (bayat) aan IS af, huurde een garagebox om wapens te stockeren, schafte wapens aan, zocht locaties op en bezocht deze, zocht de aanrijtijden van de politie op, zamelde financiële middelen in, verstuurde een video naar de derde persoon met daarin de oproep tot Jihad na zijn overlijden en organiseerde het in veiligheid brengen van zijn kinderen. Hij verklaarde expliciet angst te willen zaaien en ook schade te willen veroorzaken aan de economie. De handelingen zijn louter gestaakt omdat de politiediensten tijdig tussengekomen zijn.

De eerste beklaagde stond in contact met IS, nam zelf initiatieven om aanslagen voor te bereiden en regelde dat IS de aanslag zou opeisen. Hij drong zijn ideeën op aan anderen en probeerde op aanklampende wijze mensen te rekruteren. Hij verstuurde ook een video met instructies voor na zijn overlijden. Hij had een centrale rol, sprak voor de groep en coördineerde acties.

De tweede beklaagde ondersteunde haar man (eerste beklaagde) en moedigde hem aan in zijn terroristische plannen. Ze was van alle details op de hoogte. Zij legde ook reeds een eed van trouw (bayat) aan IS af.

De derde en vierde beklaagde bleken eveneens IS-aanhangers te zijn die deelnamen aan activiteiten van de groep (zoals het bijhouden van wapens, het verspreiden van propaganda en het ophitsen van gelijkgezinden).

Tenlasteleggingen
Voor vier van de vijf beklaagden werden de volgende tenlasteleggingen door de rechtbank bewezen geacht:
- poging tot terroristische moord (de eerste en tweede persoon);
- leidend persoon van een terroristische groep (de eerste persoon);
- onwettig voorhanden hebben van vergunningsplichtige vuurwapens in een terroristische context (de eerste en derde persoon);
- deelname aan de activiteiten van een terroristische groep (de eerste, tweede, derde en vierde persoon).

De vijfde beklaagde werd vrijgesproken. Hij is aanhanger van IS, maar de wet stelt het lidmaatschap aan dergelijke soort groep niet strafbaar. Daarvoor is een deelname aan een activiteit nodig, zoals het verstrekken van gegevens, materiële middelen of financiering. Bij de vijfde beklaagde was er geen sprake van een dergelijke deelname.

Strafmaat
Terroristische misdrijven behoren tot de zwaarste categorie misdrijven en vormen de meest ernstige schendingen van het beginsel van de rechtsstaat.

De eerste persoon werd veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van 15 jaar. Na afloop van de straf wordt hij 10 jaar ter beschikking gesteld van de strafuitvoeringsrechtbank. Waar de rechtbank niet wil voorbijgaan aan de resocialiserende functie van de straf, komt het thans primordiaal voor de maatschappij te beschermen tegen een dergelijk gevaarlijk individu die er op uit is om deze maatschappij te ontwrichten.

De tweede persoon werd veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van 8 jaar.

De derde en vierde persoon werden elk veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van 4 jaar met uitstel voor een termijn van 5 jaar (met uitzondering van hun periode in voorhechtenis) en een geldboete van 800 euro.