De griffie van de familierechtbank is gelegen in vleugel E, eerste verdieping - lokaal E139 - mail: familierechtbank.antwerpen@just.fgov.be
U kan hier alle werkdagen terecht van 8u30 tot 12u30.
OPGELET :
De griffie van de familierechtbank is telefonisch bereikbaar elke werkdag van 08:30 uur tot 12:30 uur en van 13u30 tot 16u00.
Aan het gemeenschappelijk onthaal kan u altijd terecht voor de griffieverplichtingen sensu stricto zoals het neerleggen van stukken en conclusies en het inzien van de bundels (op afspraak).
Vanaf 1/9/2020 zijn de faxfaciliteiten afgeschaft.
De rechtbank en de balie engageren zich om de zittingen op de familierechtbank efficiënt en vlot te laten verlopen. Het charter en standaardformulieren kan u hier raadplegen
Deze nota legt de richtlijnen vast inzake de controle op de werkzaamheden en de kosten en erelonen van de curators van onbeheerde nalatenschappen en de gerechtelijke bewindvoerders die worden aangesteld door de rechtbanken van eerste aanleg. Zij zijn van toepassing op alle aanstellingen van curatoren van onbeheerde nalatenschappen en van gerechtelijke bewindvoerders vanaf 1 januari 2024. Deze richtlijnen staan op de website van de desbetreffende rechtbanken van eerste aanleg. Zij zijn van toepassing op alle aanstellingen van curatoren van onbeheerde nalatenschappen en van gerechtelijke bewindvoerders vanaf 1 januari 2024.
Deze nota legt de richtlijnen vast inzake de controle op de werkzaamheden en de kosten en erelonen van de curators van onbeheerde nalatenschappen en de gerechtelijke bewindvoerders die worden aangesteld door de rechtbanken van eerste aanleg. Zij zijn van toepassing op alle aanstellingen van curatoren van onbeheerde nalatenschappen en van gerechtelijke bewindvoerders vanaf 1 september 2021.
- Schriftelijke afhandeling wordt gevraagd bij:
- Akkoord over uitstel,
- Akkoord over verwijzing naar een pleitkamer met conclusietermijnen,
- Akkoord over verwijzing naar de kamer voor minnelijke schikking,
- Echtscheiding (art. 229 §2, §3 B.W.)
- Volledig uitgeschreven akkoorden (ondertekend door advocaten).
- Permanentie tijdelijk on hold. Wel telefonisch te bereiken via : 03 257 88 88
De zittingen op de familierechtbank gaan ondanks de corona-epidemie door in aanwezigheid van partijen, vanuit de wens de mensen met een familiaal geschil zo goed als mogelijk ten dienste te staan en een goed en kwaliteitsvol verloop van de zaken te behouden. Om die reden vindt ook het horen van minderjarigen plaats met inachtneming van de nodige veiligheidsvoorschriften.
We willen bij deze wel uitdrukkelijk beroep doen op jullie medewerking voor een optimale werking van de familierechtbank en verzoeken met aandrang om op volgende zaken te letten:
- Wees efficiënt en pro-actief in uw communicatie aan de rechtbank. Dit betekent:
- Gebruik de correcte functionele mailbox van de betrokken familiekamer
AF1/AF2: Antwerpen.REA.Familierechtbank.AF1-AF2@just.fgov.be
AF3: Antwerpen.REA.Familierechtbank.AF3@just.fgov.be
AF9: Antwerpen.REA.Familierechtbank.AF9@just.fgov.be
AF10: Antwerpen.rea.familierechtbank.AF10@just.fgov.be
- Verzend in voorkomend geval slechts één enkele mail namens alle partijen met één duidelijk standpunt, met in bijlage het akkoord van alle partijen met dit standpunt (bijvoorbeeld akkoord over een uitstel). Verschillende individuele mails over en weer, die telkens geklasseerd en beantwoord moeten worden, belasten niet alleen nodeloos de griffie, maar maken bovendien onoverzichtelijk wat men precies wil.
- Bericht tijdig uw intenties per e-mail, uiterlijk 72 uur voor de zitting.
- Gebruik de correcte functionele mailbox van de betrokken familiekamer
- Zorg dat de zaken op de pleitkamers in staat zijn en behandeld kunnen worden. Dit betekent:
- Conclusies en stukken liggen minstens een week voor de zitting neer.
- Respecteer de tijdsblok waarin u opgeroepen bent.
- Laat ons de kostbare tijd op de KMS-zittingen efficiënt gebruiken. Dit betekent:
- Verwittig tijdig wanneer een zaak niet kan doorgaan zodat vrijgekomen plaatsen nog kunnen ingevuld worden.
- Beantwoord asap de voorbereidende e-mails van de griffier zodat de zitting efficiënt kan georganiseerd worden.
- Bereid de zitting goed voor met de cliënten en wissel met tegenpartij stukken en standpunten uit, zodat één uur op de KMS kan volstaan en de volgende zaken niet hoeven te wachten.
- Wees stipt op tijd op de KMS, zodat geen tijd verloren gaat.
- Indien vooraf een akkoord wordt bereikt, gelieve dit voorafgaandelijk ondertekend en voorzien van de nodige bijlagen over te maken, zodat we de vrijgekomen tijd opnieuw kunnen invullen.
1.Bedoeling?
Mensen samen hun geschil te laten oplossen en de bereikte akkoorden te laten bekrachtigen, en dit onder leiding van een rechter die neutraliteit en onafhankelijkheid waarborgt en beschikt over de nodige juridische kennis, praktijkervaring en communicatievaardigheden.
2.Welke geschillen?
Familiale kwesties behorend tot de bevoegdheid van de familierechtbank, onder meer :
- Geschillen met betrekking tot de persoon en de goederen van gewezen echtgenoten en/of samenwonenden en van hun eventuele gemeenschappelijke kinderen, bij voorbeeld: verdeling van de gemeenschappelijke goederen, regeling betreffende het verblijf van de kinderen, onderhoudsuitkeringen, …;
- Geschillen over het recht op persoonlijk contact van kinderen (bijvoorbeeld grootouders die contact willen met hun kleinkinderen)
- Geschillen over erfenissen en testamenten (bijvoorbeeld verdeling van nalatenschappen).
3.Werkwijze
3.1. Op welke wijze kan u beroep doen op de Kamer voor Minnelijke Schikking ?
Rechtstreeks
Vooraleer u een gerechtelijke procedure start, kan u gratis en zonder formaliteiten een beroep doen op de Kamer voor Minnelijke Schikking om tot een minnelijke schikking te komen.
Dit kan door een gewone brief (niet aangetekend) in zoveel exemplaren als er partijen zijn te richten aan :
Familierechtbank Antwerpen, afdeling Antwerpen – Kamer voor Minnelijke Schikking
Bolivarplaats 20 bus 1
2000 Antwerpen
met vermelding van :
-
- uw naam, voornaam, geboortedatum en adres
- rijksregister/KBO-nummer;
- naam, voornaam, geboortedatum en adres van de partij(en) die u wil laten oproepen
(Indien u een advocaat hebt en zijn bijstand wenst, dient u tevens zijn/haar naam en adres te vermelden.) - desgevallend naam, voornaam, geboorteplaats- en datum van de betrokken kinderen
- korte uiteenzetting van de feiten
- wat u wil bereiken
- verzoek om alle partijen op te roepen voor een minnelijke schikking
Via verwijzing door de familierechtbank:
Wanneer u opgeroepen bent voor de familierechtbank in het kader van een gewone procedure, kan de rechter de zaak, vooraleer deze te beoordelen, verwijzen naar de Kamer voor Minnelijke Schikking – mits beide partijen hiertoe bereid zijn.
3.2. Waar en wanneer?
Indien u rechtstreeks een oproeping voor de Kamer voor Minnelijke Schikking hebt gevraagd, zal de griffie aan alle betrokken partijen een uitnodiging sturen. Hierin staat vermeld waar en wanneer u moet verschijnen.
Indien de familierechtbank u doorverwijst, wordt ter zitting meteen een datum bepaald waarop u voor de Kamer voor Minnelijke Schikking dient te verschijnen. Er wordt tegelijk een nieuwe datum bepaald om de zaak voor de familiekamer te behandelen indien u bij de Kamer voor Minnelijke Schikking niet tot een akkoord zou komen.
Het is noodzakelijk dat u tijdig aanwezig bent. Hou hierbij rekening met verkeers- en parkeerproblemen. Mocht u of een andere partij ongewild niet aanwezig kunnen zijn, dient dit tijdig vooraf verwittigd te worden op het bovenstaand adres of per mail aan marleen.vanherwegen@just.fgov.be .
Indien een partij niet opdaagt, kan het overleg niet doorgaan.
Bij aankomst meldt u aan zich bij de griffier.
De zittingen van de Kamer voor Minnelijke Schikking vinden plaats in het gerechtsgebouw te Antwerpen, aan de Bolivarplaats 20, gang E, derde verdieping.
3.3.Wie is hierbij aanwezig?
De rechter leidt het overleg.
Partijen kunnen zich laten bijstaan door een advocaat. De advocaten pleiten in principe niet op deze kamer, maar geven hun cliënten de nodige raad.
De Kamer voor Minnelijke Schikking houdt zitting in raadkamer. Dit betekent dat enkel de partijen en hun eventuele raadslieden aanwezig zijn en geen derden, tenzij alle partijen hiermee instemmen.
3.4.Hoe verloopt een minnelijke schikking?
Er wordt een uur voor uw zaak gereserveerd. Indien nodig wordt de zaak op een volgende zitting verder gezet.
Het is nuttig om dit overleg goed voor te bereiden (wat wil u zeker graag aan bod laten komen dat van belang is om tot een akkoord te kunnen komen, ook al is dat mogelijk niet dadelijk een juridisch geschilpunt?).
Tevens is het van belang om eventueel vooraf reeds belangrijke informatie tussen partij(en) uit te wisselen, zodat eenieder hiervan vooraf kan kennis nemen.
Het overleg is vertrouwelijk. Wat er gezegd wordt, mag nadien niet worden gebruikt in het kader van een rechtszaak.
3.5.Wat is het gevolg van een minnelijke schikking?
Wanneer de partijen een akkoord bereiken, wordt dit meteen opgeschreven en ondertekend door alle betrokken partijen.
De rechter bekrachtigt vervolgens dit akkoord, hetzij in een vonnis (wanneer u werd doorverwezen door de familierechtbank), hetzij in een proces-verbaal (wanneer u de Kamer voor Minnelijke Schikking rechtstreeks heeft gevat).
Tegen een proces-verbaal of vonnis van minnelijke schikking is geen beroep mogelijk.
Wanneer geen (algehele) overeenstemming werd bereikt over een geschil waarvoor reeds een procedure voor de familierechtbank was opgestart, zal de rechter de zaak terugverwijzen naar de familierechtbank voor beoordeling van de (resterende) geschilpunten. Hiervoor was, indien er dus reeds een procedure voor de familierechtbank was opgestart voorafgaand aan de procedure minnelijke schikking, er reeds een datum voorzien zodat geen nieuwe vaststelling moet worden gevraagd en er geen tijd wordt verloren.
Ingeval de Kamer voor Minnelijke Schikking rechtstreeks werd gevat, en geen (algeheel) akkoord werd bereikt, wordt dit vastgesteld in een proces-verbaal. U kan dan vervolgens een procedure opstarten voor de familierechtbank indien u dat wenst.
Het proces-verbaal en het vonnis zijn beide uitvoerbare titels. Dit betekent dat de afspraken die daarin zijn opgenomen, kunnen worden afgedwongen. U kan dus beroep doen op een gerechtsdeurwaarder om hiervan uitvoering te bekomen.
4.Besluit
Een poging tot minnelijke schikking biedt de mogelijkheid om samen, onder de begeleiding van een rechter, tot een oplossing voor een familiaal geschil te komen.
De partijen behouden hierbij zelf de verantwoordelijkheid en de beslissingsvrijheid met betrekking tot hun geschil.
Deze alternatieve vorm van conflictoplossing kan de partijen tijd, kosten en de eventuele nadelen van een gerechtelijke procedure besparen.
Er wordt mogelijk een overeenkomst bereikt die vaak een betere basis is voor de verdere relaties tussen partijen, dan een beslissing vanwege de rechtbank. Partijen moeten soms nog jaren met elkaar verder, zoals bij voorbeeld de ouders van een jong kind die uit elkaar zijn gegaan, en kunnen dan ook beter trachten elkaar toch te vinden voor de steeds nieuwe beslissingen inzake hun gemeenschappelijk, opgroeiend kind.
- Echtscheiding
- Voorlopige maatregelen
- Echtscheiding + voorlopige maatregelen
ECHTSCHEIDING
- Getuigschrift van woonst en van nationaliteit van verzoekende partij (op ogenblik van neerlegging niet ouder dan 15 dagen)
- Getuigschrift van woonst en van nationaliteit van tegenpartij (op ogenblik van neerlegging niet ouder dan 15 dagen)
- Geboorteakte(n) van de minderjarige kinderen (op ogenblik van neerlegging niet ouder dan 6 maanden)
- Huwelijksakte en kopie laatste huwelijksovereenkomst (op ogenblik van neerlegging niet ouder dan 6 maanden)
VOORLOPIGE MAATREGELEN
- Getuigschrift van woonst en van nationaliteit van tegenpartij (op ogenblik van neerlegging niet ouder dan 15 dagen)
- Geboorteakte(n) van de minderjarige kinderen (op ogenblik van neerlegging niet ouder dan 6 maanden)
ECHTSCHEIDING + VOORLOPIGE MAATREGELEN
- Getuigschrift van woonst en van nationaliteit van verzoekende partij (op ogenblik van neerlegging niet ouder dan 15 dagen)
- Getuigschrift van woonst en van nationaliteit van tegenpartij (op ogenblik van neerlegging niet ouder dan 15 dagen)
- Geboorteakte(n) van de minderjarige kinderen (op ogenblik van neerlegging niet ouder dan 6 maanden)
- Huwelijksakte en kopie laatste huwelijksovereenkomst (op ogenblik van neerlegging niet ouder dan 6 maanden)
Deze originele stukken dienen samen met het verzoekschrift neergelegd ter worden op de griffie in één van de landstalen.
Indien de voorgelegde stukken in een vreemde taal zijn opgemaakt zal de griffie om een voor eensluidend verklaarde (gelegaliseerde) vertaling ervan verzoeken.
Het verzoekschrift dient de volledige en juiste identiteit van partijen te vermelden.
VOORAFGAAND :
Mogen wij u vriendelijk verzoeken om steeds in het bezit te zijn van het rolnummer/dossiernummer van het dossier dat u wil inzien, waar u stukken in wil neerleggen of waar u vragen over hebt.
Het opzoeken van informatie –zonder het rolnummer- is voor de griffie een zeer tijdrovende bezigheid.
Er kan telefonisch niet geïnformeerd worden bij de griffie of bepaalde stukken zich al dan niet in het rechtsplegingsdossier bevinden. Het dossier ligt bijna altijd op de griffie ter inzage, zodat de raadslieden dit kunnen raadplegen.
1/ Welke stukken van de burgerlijke stand dienen bij het neerleggen van een verzoekschrift voor de kamers AF3-AF8-AF9-AF10 van de FJR verplicht gevoegd te worden?
- Antwoord : een attest van woonst van de op te roepen partij (max. 15 dagen oud bij neerlegging)
2/ Welk vaststellingsartikel dien ik best te gebruiken om mijn zaak opnieuw vast te stellen?
- Antwoord : er zijn verschillende mogelijkheden, zoals de artikelen 803 Ger.W., 750 Ger.W., 747 §2 Ger.W. etc……. . De griffie komt hier niet in tussenbeide : het is aan de advocaten om autonoom te bepalen welk vaststellingsartikel zij vragen. De griffie zal dan op basis hiervan de zaak opnieuw vaststellen.
3/ Welke advocaten zijn aanwezig op de zitting / welke advocaten treden op voor de andere partijen in mijn dossier ?
- Antwoord : u kan het antwoord vinden op de site onder Uw dossier
4/ Wanneer kan een verzoekschrift blijvende saisine worden neergelegd?
- Antwoord :
• In een recent familiedossier (ingeleid na 01/09/2014) kan men ten aller tijden een blijvende saisine neerleggen, indien er reeds een vonnis werd geveld.
• In een oud kort geding dossier kan dit niet, als (!) de echtscheiding reeds uitgesproken is. In dit laatste geval dient er een nieuw verzoekschrift neergelegd te worden (rolrecht).
• In een echtscheidingsdossiers kan dit sowieso nooit.
• In een oud dossier van de jeugdrechtbank kan men wel een blijvende saisine vragen (dit is betalend als het vonnis dateert van vóór 14/09/2006).
OPM : Mogen wij vriendelijk verzoeken in de titel van de conclusie/brief/…… het artikel van de blijvende saisine te vermelden? Het behoort immers niet tot de bevoegdheid van de personeelsleden van de griffie om neergelegde conclusies tot in detail na te lezen.
5/ Dienen partijen al dan niet te verschijnen op de zitting ?
- Antwoord : Het basisprincipe is dat de magistraat de partijen steeds moet kunnen ondervragen in persoon, met het oog op een mogelijke doorverwijzing naar de KMS.
6/ Hoeveel inventarissen dienen er bij de neerlegging van een bundel gevoegd te worden?
- Antwoord : de griffie verzoekt om de inventaris in drievoud neer te leggen.
o 1 exemplaar voor ontvangst
o 1 exemplaar om in ons dossier te inventariseren
o 1 exemplaar dat bij de originele bundel blijft zitten
Een volledig overzicht staat in het reglement van de rechtbank dat u hier kan terugvinden.
Bouwkamer AB12
De bouwkamer neemt kennis van vorderingen inzake:
1° bouwzaken;
2° aannemingsovereenkomsten met betrekking tot gebouwen of onderdelen ervan (bijv. keukens, schilderwerken), inbegrepen facturen;
3° ereloon en beroepsaansprakelijkheid van architecten en aannemers;
4° schadevergoeding in verband met onroerende goederen;
5° bouwzaken, in het bijzonder aansprakelijkheid terzake en de daarmee verband houdende terugvorderingen;
6° bouwzaken, in het bijzonder verzekeringsrecht terzake en de daarmee verband houdende terugvorderingen
Inleiding op vrijdag om 9 uur voor kamer AB12
erfopvolging, schenkingen en testamenten; kamer AF1 en AF2
inleiding op kamer AF1 op maandag om 9 uur.
Vereffening en verdeling (dus ook van onroerende goederen, uit onverdeeldheid treding)
Kamer AF 1 en AF 2 : vereffening en verdeling met uitzondering van de vereffening en verdeling van huwelijksvermogensstelsels na echtscheiding, na scheiding van tafel en bed en na gerechtelijke scheiding van goederen en met uitzondering van de vereffening en verdeling tussen al dan niet wettelijk samenwonenden of ex wettelijk samenwonenden;
Inleiding op kamer AF1 op maandag om 09.00 uur
De kamer AF3 : vereffening en verdeling van huwelijksvermogensstelsels na echtscheiding, na scheiding van tafel en bed en na gerechtelijke scheiding van goederen en de vereffening en verdeling tussen al dan niet wettelijk samenwonenden of ex wettelijk samenwonenden;
- inleiding op AF3 op dinsdag om 09.00 uur;
Openbare aanbestedingen: kamer AB14, inleiding AB10
In principe dienen foutief ingeleide zaken bij toepassing van art. 88 Ger. W. te worden overgemaakt aan de voorzitter van de rechtbank die na advies van de Procureur des Konings de juiste kamer bepaalt.
Omdat dit onnodig tijdverlies met zich meebrengt, worden deze zaken ten behoeve van de rechtszoekende soms toch behandeld of worden ze via een oneigenlijk gebruik van de procedure zo vlug mogelijk op de juiste kamer gefixeerd (bijv. rolverzending gevolgd door vrijwillige verschijning voor de juiste kamer of verzoek vaststelling 803, verzoekschrift vaststelling bij toepassing van art. 19 al. 2 Ger. W. ter beschikking gelegd op de zitting waarop dan een datum wordt gegeven voor inleiding op de juiste kamer).
Dit heeft echter tot gevolg dat er tijd verloren gaat op de zitting, dat het dossier onnodige vertraging oploopt, maar ook dat de advocaten nodeloos op de zitting moeten verschijnen. Bovendien belast dit de griffie – die zoals u weet reeds overbelast is - onnodig omdat zij de zaken opnieuw dienen vast te stellen.
Wat de zaken betreft die tot de bevoegdheid van de familierechtbank behoren en die worden ingeleid voor een burgerlijke kamer, zit er niets anders op dan toepassing te maken van art. 88 Ger.W.
Artikel 1288bis Ger. W. bepaalt dat de vordering tot echtscheiding door onderlinge toestemming wordt ingeleid bij verzoekschrift. Het dient neergelegd te worden ter griffie van een rechtbank van eerste aanleg naar keuze van de echtgenoten, op de sectie familie- en jeugdrechtbank.
Het verzoekschrift dient te vermelden:
1° de dag, de maand en het jaar;
2° de naam, de voornaam, rijksregisternummer, het beroep en de woonplaats van de verzoekers;
3° de huwelijksplaats en datum
4° dat zij besloten hebben tot echtscheiding door onderlinge toestemming over te gaan
5° dat zij hun vordering om uit te echt te scheiden bij onderlinge toestemming richten tot de rechtbank van eerste aanleg Antwerpen, afdeling Antwerpen, sectie familie- en jeugdrechtbank
Als bijlagen bij het verzoekschrift dienen neergelegd te worden :
1° de overeenkomsten opgesteld met toepassing van de artikelen 1287 en 1288 Ger. W. ;
2° in voorkomend geval , de boedelbeschrijving die in artikel 1287, tweede lid, Ger.W. wordt bedoeld;
3° een uittreksel uit de geboorteakte en uit de huwelijksakte van de echtgenoten;
4° een uittreksel uit de geboorteakte van de minderjarige kinderen bedoeld in artikel 1254, §1,
tweede lid, Ger.W.;
5° bewijs van nationaliteit en woonst (met historiek) van elk van de echtgenoten (Nota : Een attest afgeleverd door uw gemeente is vereist : een kopie van de identiteitskaart volstaat niet! )
OPMERKING 1 : alle anderstalige documenten moeten naar het Nederlands vertaald worden! De vertaling gebeurt door een beëdigd vertaler, verbonden aan de rechtbank, en diens vertaling dient gelegaliseerd te worden door de rechtbank waaraan de beëdigd vertaler is verbonden .
OPMERKING 2 : de bijlagen die bij het verzoekschrift worden neergelegd, mogen maximum zes maanden oud zijn.
Van het verzoekschrift en de bijlagen worden één origineel en één afschrift neergelegd.
Het origineel van het verzoekschrift dient ondertekend te worden beide echtgenoten of door ten minste een advocaat of een notaris.
Bij de neerlegging van het verzoekschrift is een bedrag van 24,00 euro verschuldigd (bijdrage begrotingsfonds juridische tweedelijnsbijstand), bedrag dat ter griffie contant kan betaald worden of kan gestort worden op volgend rekeningnummer :
IBAN : BE94 679-2008981-14
BIC : PCHQBEBB
van de griffie van de rechtbank van eerste aanleg Antwerpen, afdeling Antwerpen, Bolivarplaats 20/1, 2000 Antwerpen, met de vermelding als referte “ EOT + namen van beide partijen”.
OPMERKING : de rolrechten t.b.v. 165 euro zullen pas na vonnis geïnd worden door FOD Financiën.
Tot slot :
Artikel 1289, § 1, Ger.W. zegt dat wanneer de echtgenoten al meer dan zes maanden gescheiden leven op de dag van de neerlegging van het verzoekschrift, en de persoonlijke verschijning door de rechtbank niet wordt bevolen, de procedure schriftelijk verloopt.
U dient, van zodra uw dossier volledig is, rekening te houden met een periode van ongeveer 6 weken vooraleer een vonnis volgt.
Op 13 december 2019 was er een overleg tussen de familierechtbank en de Balie Antwerpen.
Op 1 februari 2024 was er een overleg tussen de familierechters en de balie. De presentatie kan u hier nalezen.
Persoonsgebonden materies
Echtscheiding onderlinge toestemming (EOT)
- 03 257 86 34
Echtscheidingen, maatregelen, alimentatie, ….
Kamer minnelijke schikking (KMS)
- 03 257 86 69