Waarover gaat het?

Artikel 1409 van het Gerechtelijk Wetboek vermeldt de plafonds van de beroepsinkomens of vervangende inkomens die men mag cederen of waarop men beslag mag doen.

Lid 2 voorziet dat de bedragen die in leden 1 en 1bis worden vastgelegd, ieder jaar worden aangepast door de Koning in functie van de spilindex van de consumptieprijzen van de maand november van ieder jaar.

Tarieven 2024

Inkomens uit arbeid

Tot 1.341 euro

100 % niet vatbaar voor beslag

Van 1.341 euro tot 1.440 euro

80 % niet vatbaar voor beslag

Van 1.440 euro tot 1.589 euro

70 % niet vatbaar voor beslag

Van 1.589 euro tot 1.738 euro

60 % niet vatbaar voor beslag

Meer dan 1.738 euro

0 % niet vatbaar voor beslag

Die drempels worden verhoogd met 83 euro per kind ten laste.

Vervangende inkomens

Tot 1.341 euro

100 % niet vatbaar voor beslag

Van 1.341 euro tot 1.440 euro

80 % niet vatbaar voor beslag

Van 1.440 euro tot 1.589 euro

70 % niet vatbaar voor beslag

Van 1.589 euro tot 1.738 euro

60 % niet vatbaar voor beslag

Meer dan 1.738 euro

0 % niet vatbaar voor beslag

Die drempels worden verhoogd met 83 euro per kind ten laste.

2023-12-12 - Koninklijk besluit tot uitvoering van artikel 1409, § 2, van het Gerechtelijk Wetboek. - B.S. 2023-12-18 (Strada lex).

Waarover gaat het?

Het gaat om vergoeding die verschuldigd is aan de curator die door een rechtscollege werd gevraagd om een faillissement of een gerechtelijke vereffening te beheren. Die worden bepaald in functie van het belang en de complexiteit van de opdracht.

Tarieven op 1 april 2024

Koninklijk besluit van 26 april 2018 houdende vaststelling van de regels en barema's tot bepaling van de kosten en het ereloon van de insolventiefunctionarissen

Waarover gaat het?

Voor bepaalde officiële taken wordt de tussenkomst van een gerechtsdeurwaarder geregeld volgens een wettelijk tarief. Dat tarief wordt in koninklijke besluiten vastgelegd in functie van de materie (burgerlijke zaken/handels- en strafzaken). Bij burgerlijke en handelszaken wordt het tarief jaarlijks geïndexeerd. De gerechtsdeurwaarder moet het wettelijk tarief toepassen, wat impliceert dat hij geen hoger tarief mag vragen.

Tarieven 2024

Tarief der akten verricht door de gerechtsdeurwaarders in burgerlijke en handelszaken - Indexatie - Tarief 2024 - B.S. 2023-12-19 (Strada lex)

 

Waarover gaat het?

Bepaalde dienstleveranciers hebben recht op vergoedingen voor hun geleverde prestaties en volbrachte opdrachten. Die bedragen worden elk jaar geïndexeerd.

Het gaat bv. om vertalers, getuigen, juryleden, slotenmakers, maar ook mensen die expertise leveren voor medische onderzoeken (onderzoek van zieken of gewonden, vaststelling staat van dronkenschap, enz.), toxicologische expertises, wapenexpertises, genetische analyses, expertises inzake het verkeer, enz.

Tarieven 2024

Gerechtskosten in strafzaken en geassimileerde kosten

Waarover gaat het?

Dat bedrag moet de kosten dekken van de operaties die de griffie doet op vraag van één van de partijen.

Het rolrecht is een taks die moet betaald worden voor elke zaak die (opnieuw) op de algemene rol, de bijzondere rol, het register van de verzoekschriften of het register van de vorderingen in kort geding wordt ingeschreven.

De rol bestaat uit de lijst met hangende zaken voor een rechtscollege.

Tarieven voor de rolrechten

Vredegerecht en politierechtbanken

50 euro

Rechtbanken van eerste aanleg en ondernemingsrechtbanken

165 euro

Hof van beroep

400 euro

Hof van Cassatie

650 euro

Waarover gaat het?

De honoraria van de schuldbemiddelaars, hun emolumenten en kosten (telefoon, correspondentie, verplaatsing, enz.) worden in een koninklijk besluit vastgelegd.

Tarief op 1 januari 2023

Honoraria en kosten van de schuldbemiddelaar

 

Waarover gaat het?

De rechtsbijstand bevordert de toegang tot justitie voor de rechtzoekende.

Juridische eerstelijnsbijstand:
Hier kan men gratis een eerste keer een advocaat raadplegen. Iedereen kan zo een eerste keer algemeen juridisch advies krijgen vóór men een dossier bij een advocaat opent of stappen onderneemt.

Juridische tweedelijnsbijstand:
Advocaten bieden aan bepaalde categorieën van personen, in functie van hun inkomen, vrijwillig gratis bijstand in het kader van een dossier dat om het even welke juridische materie kan gaan. Ze vertegenwoordigen hun cliënt zoals in het kader van betalende juridische bijstand: Ze geven advies, vertegenwoordigen hen voor de rechtbank, stellen beroep in, enz.

Juridische bijstand:
Dat houdt in dat wie niet over het inkomen beschikt dat noodzakelijk is om de kosten van een procedure te dragen, zelfs als het om een buitengerechtelijke procedure gaat, volledig of gedeeltelijk vrijgesteld wordt van de betaling van diverse rechten: registratie, griffie, expeditie en de andere uitgaven die ermee gepaard gaan.

Tarieven

Juridische eerstelijnsbijstand: 
Gratis, zonder voorwaarden m.b.t. het inkomen (toegankelijk voor iedereen).

Juridische tweedelijnsbijstand: 
Totaal of gedeeltelijk gratis in functie van het inkomen.

De drempels van de inkomens worden ieder jaar in september herzien.

Bedragen die vanaf 1 september 2024 gelden:

Een geïsoleerd persoon

Helemaal gratis

maximum 1582 euro netto per maand

Gedeeltelijk gratis

tussen de 1.582 en de 1.884 euro netto per maand

 

Een persoon die een familie of een medebewoner ten laste heeft

Helemaal gratis

maximum 1.884 euro netto per maand

Gedeeltelijk gratis

tussen de 1.884 en de 2.184 euro netto per maand

Rechtsbijstand:
De toekenningsvoorwaarden zijn dezelfde als voor de juridische tweedelijnsbijstand.

Hoewel het niet onder zijn bevoegdheden valt, is het College van de hoven en rechtbanken bij koninklijk besluit verplicht om de nieuwe geïndexeerde basis-, minimum- en maximumbedragen van de rechtsplegingsvergoeding ter informatie te publiceren. Het is niet bevoegd om de bedragen vast te leggen. Deze publicatie heeft geen enkele juridische waarde.

Het College van de hoven en rechtbanken vestigt de aandacht op het feit dat elke magistraat alleen en op basis van de wet beslist over het bedrag van de rechtsplegingsvergoeding m.b.t. een geschil.

1. Wettelijke basis

De rechtsplegingsvergoeding is een forfaitaire tegemoetkoming in de kosten en erelonen van de advocaat van de in het gelijk gestelde partij. Ze moet betaald worden door de partij die het geschil verloren heeft.

De rechter stelt het bedrag van de rechtsplegingsvergoeding vast op basis van de bedragen die bij koninklijk besluit vastgesteld werden volgens drie categorieën: het basis-, minimum- en maximumbedrag.

Indien u meer informatie wenst, kan u artikel 1022 van het Gerechtelijk Wetboek raadplegen en het koninklijk besluit van 24 mei 2024 tot wijziging van het koninklijk besluit van 26 oktober 2007 tot vaststelling van het tarief van de rechtsplegingsvergoedingen bedoeld in artikel 1022 van het Gerechtelijk Wetboek en tot vaststelling van de datum van inwerkingtreding van de artikelen 1 tot 13 van de wet van 21 april 2007 betreffende de verhaalbaarheid van de erelonen en de kosten van de bijstand door de advocaat (BS 5 juni 2024) (hierna ‘het koninklijk besluit van 24 mei 2024’ te noemen).

2. Bevoegdheid van het College van de hoven en rechtbanken

Het koninklijk besluit van 24 mei 2024 wijzigt artikel 8 van het koninklijk besluit van 26 oktober 2007 en voorziet: “De nieuwe geïndexeerde bedragen worden ter informatie gepubliceerd op de website van het College van de hoven en rechtbanken.“.

Het College van de hoven en rechtbanken publiceert dus ter info de verschillende bedragen hieronder.

3. Bedrag van de rechtsplegingsvergoeding

Klik hier (de bedragen zijn geldig sinds 1 november 2022)

 

Waarover gaat het?

Om de publicatiekosten voor de akten in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad

Tarieven

Publicatie - kosten