Het hof van beroep Gent heeft een ex-schepen van de gemeente De Haan veroordeeld tot een boete van 4.000 euro wegens aanzetten tot hacking en heling van de bekomen gegevens. Een tweede ex-schepen werd vrijgesproken voor heling. Het bekend maken van de gehackte gegevens leidde in 2017 tot een ontslag om dwingende reden van de bestuurssecretaris van De Haan.
Feiten
Op 28 februari 2017 bleek dat de bestuurssecretaris van de gemeente De Haan een e-mail met vertrouwelijke informatie rond de concessie van tennisvelden had doorgestuurd naar haar man. Omdat haar echtgenoot betrokken was bij de uitbating van een andere tennisclub, was er sprake van belangenvermenging. Na een controle op haar computer werd de mail teruggevonden, waarna de bestuurssecretaris door het schepencollege om dwingende reden werd ontslagen.
Na haar ontslag diende de bestuurssecretaris een strafklacht in wegens hacking van haar mailbox. Uit onderzoek bleek inderdaad dat het ICT-diensthoofd van de gemeente de computer van de bestuurssecretaris had gehackt. Het ICT-diensthoofd gaf de feiten toe en verklaarde dat hij in opdracht handelde van schepen B., aan wie hij de gehackte gegevens nadien had bezorgd. Schepen B. had de informatie over de mail op zijn beurt doorgespeeld aan verschillende andere schepenen, wat leidde tot het uiteindelijke ontslag van de bestuurssecretaris.
Veroordeling door rechtbank van eerste aanleg Brugge
Verschillende schepenen en medewerkers van de gemeente De Haan moesten zich voor de correctionele rechtbank in Brugge verantwoorden voor hacking, het aanzetten tot hacking en de heling van gehackte gegevens.
De rechtbank veroordeelde schepen B. voor het aanzetten tot hacking en voor heling van de door hacking bekomen gegevens tot een jaar gevangenisstraf met uitstel en een effectieve geldboete van 4.000 euro. Een tweede schepen die alleen terecht stond voor heling kreeg een gevangenisstraf van 6 maanden met uitstel en een boete van 1.600 euro boete. Een derde schepen en het ICT-diensthoofd werden vrijgesproken.
Volgens de rechtbank was het bewezen dat schepen B. opdracht gaf om de mailbox van de bestuurssecretaris intern te hacken, waarna men dankzij de onrechtmatig verkregen gegevens haar kon ontslaan om dwingende redenen. Beide schepenen gingen tegen het vonnis in beroep.
Uitspraak hof van beroep
Het hof van beroep heeft schepen B. (voortaan aangeduid als eerste beklaagde) veroordeeld tot een geldboete van 4.000 euro (of een vervangende gevangenisstraf van drie maanden). Hij moet aan de burgerlijke partij een schadevergoeding van 1.000 euro en een rechtsplegingvergoeding van 975 euro betalen.
De andere schepen (hieronder aangeduid als tweede beklaagde) werd vrijgesproken voor heling.
Motivering hof van beroep
Het hof van beroep baseerde zijn beslissing op volgende elementen:
- Het staat ook voor het hof vast dat de eerste beklaagde opdracht gaf aan het ICT-diensthoofd om de mailbox van de bestuurssecretaris intern te hacken. Dit blijkt onder andere uit de chronologie van de feiten. De eerste beklaagde maakte hierbij misbruik van zijn functie als schepen om het ICT-diensthoofd onder druk te zetten. Vanuit een bedrieglijk opzet wou hij nagaan of er sprake was van een inbreuk op het arbeidsreglement. Vervolgens misbruikte hij de verkregen gegevens om het ontslag van de burgerlijke partij te bewerkstelligen. Dit getuigt van een onbetrouwbare ingesteldheid en een gebrek aan respect voor andermans privacy, ook al is dit werk gerelateerd.
- De stelling van de eerste beklaagde - dat het ICT-diensthoofd op eigen initiatief had gehandeld - is ongeloofwaardig.
- Omdat de beklaagde opdrachtgever was van de hacking, staat het eveneens vast dat hij ook op de hoogte was van de wederechtelijke herkomst van de gegevens. Hij wist dat zowel de vraag tot hacking als het bezit van de betreffende mail niet wettelijk was.
- Het hof acht het mogelijk dat de eerste beklaagde de gehackte gegevens aan de tweede beklaagde bezorgde, zonder bekend te maken hoe hij aan die gegevens was geraakt. Voor het hof bestaat er zo redelijke twijfel dat de tweede beklaagde wist dat de gegevens na een hacking waren bekomen.
- De hacking van de mailbox en de heling van die gegevens hadden uiteindelijk zware gevolgen voor de burgerlijke partij. De bestuurssecretaris werd namelijk kort daarna ontslagen en haar reputatie werd beschadigd.