07/10/2024

De politierechtbank van Sint-Niklaas heeft een man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar, waarvan 3 jaar effectief en 2 jaar met probatie-uitstel (voor een termijn van 5 jaar), en een geldboete van 2.000 euro. De beklaagde mag ook 5 jaar lang geen motorvoertuigen besturen. Aan de verschillende burgerlijke partijen moet hij in totaal 176.421,54 euro betalen. De veroordeling is een gevolg van een dodelijk verkeersongeval, waarbij een onschuldige fietser is overleden.

Feiten

Op 12 juni 2023 verleende de beklaagde ter hoogte van de Moerlandstraat en de August Nobelsstraat in Sint-Niklaas geen voorrang aan een vrouwelijke fietser die van rechts kwam. Het kwam tot een botsing, waarna de vrouw als gevolg van de klap onmiddellijk overleed.

Volgens de verkeersdeskundige reed de beklaagde te snel (80 km/u op een plaats waar maximum 30 km/u is toegestaan). Bovendien bleek hij onder invloed van strafbare hoeveelheden cocaïne en benzoylecgonine.

Op het moment van de feiten was de beklaagde vrij onder voorwaarden, in het kader van een gerechtelijk drugsonderzoek. Door het gebruik van cocaïne achter het stuur had hij zijn voorwaarden geschonden. In het verleden liep hij reeds 13 veroordelingen op, waarvan 5 voor drugs(handel).

Tenlasteleggingen

De beklaagde moest zich voor de politierechtbank verantwoorden voor:

  • Onopzettelijke doodslag
  • Het besturen van een voertuig onder invloed van cocaïne (370 ng/ml) en benzo (290 ng/ml)
  • Overdreven snelheid
  • Niet tijdig kunnen stoppen voor een hindernis
  • Het niet verlenen van voorrang

De beklaagde bevond zich bovendien in staat van wettelijke herhaling wat betreft de laatste drie tenlasteleggingen. Zo werd hij op 2 november 2022 veroordeeld door de correctionele rechtbank in Dendermonde wegens inbreuken op de Wegverkeerswet.

Strafmaat

De beklaagde werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar, waarvan 3 jaar effectief en 2 jaar met probatie-uitstel (voor een termijn van 5 jaar), en een geldboete van 2.000 euro. De beklaagde mag ook 5 jaar lang geen motorvoertuigen besturen. Als hij na die periode opnieuw zijn recht op sturen wil opnemen, moet hij slagen in een theoretisch en praktisch examen, een medisch onderzoek en een psychologisch onderzoek.

Aan het probatie-uitstel zijn wel enkele voorwaarden verbonden (onder andere ambulante begeleiding voor de drugsproblematiek).

Aan de verschillende burgerlijke partijen moet de beklaagde in totaal 176.421,54 euro betalen.

Motivering rechtbank

Voor de rechtbank staat het vast dat de feiten werden gepleegd vanuit een misdadig opzet. Er was geen sprake van een louter ongeval door een lichte fout, maar van een bewuste keuze om verdovende middelen te gebruiken en vervolgens een voertuig te besturen.

Hoewel de beklaagde niet de intentie had om iemand te doden, moet hij zich bewust zijn geweest dat zijn waanzinnige rijgedrag een reële kans creëerde op een zeer slechte of zelfs fatale afloop. De beklaagde draagt in deze een verpletterende morele verantwoordelijkheid.

Bij de beoordeling van de strafmaat werd rekening gehouden met de gevolgen van de gepleegde feiten, de morele verwijtbaarheid van de gedragingen van de beklaagde, zijn strafrechtelijk verleden en de actuele situatie (contact gezocht met nabestaanden slachtoffer en psychotherapeutische begeleiding).