De correctionele rechtbank van Dendermonde heeft een man veroordeeld tot 9 jaar gevangenisstraf en een boete van 32.000 euro, waarvan een deel met probatie-uitstel, wegens het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeval en vluchtmisdrijf. Aan dit probatie-uitstel zijn wel een hele reeks strikte voorwaarden verbonden.
Feiten
Op 1 augustus 2022 reed de beklaagde een jonge man aan in de Doornstraat te Temse. Het slachtoffer werd weg gekatapulteerd en belandde meters verder in de berm. Hij overleed ter plaatse. De beklaagde reed verder, en raakte enkele kilometers verder in botsing met een lantaarnpaal. Toen hij opnieuw wou verder rijden, kwamen verschillende omstaanders tussenbeide en namen ze zijn sleutels af. De beklaagde vroeg op dat moment of hij nog andere personen had aangereden.
Bij zijn arrestatie gedroeg de beklaagde zich agressief tegen de agenten. Hij bleek zwaar onder invloed te zijn van alcohol (1.20 mg/L UAL) en drugs (THC 280 ng/ml).
Toen de beklaagde de dag nadien in de cel ontwaakte, beweerde hij zich niks meer te herinneren. Die bewering bleef hij ook tijdens de pleidooien voor de politierechtbank en de rechtbank in eerste aanleg herhalen.
Veroordeling door de politierechtbank in Dendermonde
De politierechtbank van Dendermonde sprak in een vonnis van 27 september 2024 de maximumstraf uit:
- Een gevangenisstraf van 5 jaar en een geldboete van 16.000 euro wegens het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeval onder intoxicatie
- Een gevangenisstraf van 4 jaar en een geldboete van 16.000 euro wegens vluchtmisdrijf
- Een levenslang rijverbod
De beklaagde ging tegen dit vonnis in beroep. De zaak werd behandeld door de correctionele rechtbank van eerste aanleg in Dendermonde (zitting van 18 december 2024).
Veroordeling correctionele rechtbank Dendermonde
De correctionele rechtbank heeft de beklaagde veroordeeld tot:
- Wegens het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeval onder intoxicatie: een gevangenisstraf van 5 jaar, waarvan 2 jaar en 6 maanden met probatie-uitstel voor een termijn van 5 jaar, en een geldboete van 16.000 euro waarvan 8.000 euro met probatie-uitstel voor een termijn van 3 jaar.
- Wegens vluchtmisdrijf: een gevangenisstraf van 4 jaar, waarvan 2 jaar met probatie-uitstel voor een termijn van 5 jaar, en een geldboete van 16.000 euro waarvan 8.000 euro met probatie-uitstel voor een termijn van 3 jaar.
Aan dit probatie-uitstel zijn een hele reeks strikte voorwaarden verbonden. Zo moet de beklaagde overmatig alcoholgebruik en het gebruik van verdovende middelen vermijden. Hij moet zich op onregelmatige tijdstippen onderwerpen aan urine- en/of bloedcontroles op drugs en alcohol. Hij moet zich ambulant of residentieel laten behandelen voor zijn alcohol- en drugproblematiek (deze behandeling mag niet onderbroken of beëindigd worden zonder toestemming van de justitie-assistent). Daarnaast moet hij zich ook ambulant laten begeleiden voor zijn persoonlijkheidsproblematiek en ADHD.
De rechtbank veroordeelde de beklaagde ook tot tweemaal een rijverbod van 5 jaar (10 jaar in totaal). Het herstel in het recht tot sturen zal afhangen of de beklaagde slaagt voor een praktisch en een theoretisch examen, en voor een geneeskundig en een psychologisch onderzoek. De rechtbank stelt vast dat de beklaagde momenteel nog steeds lichamelijk ongeschikt is om een motorvoertuig te besturen.
Motivering correctionele rechtbank
Bij haar beslissing hield de rechtbank rekening met volgende elementen:
- De feiten die de beklaagde heeft begaan, behoren tot de meest erge misdrijven waaraan men zich in het wegverkeer schuldig kan maken.
- Het onnoemelijk menselijk leed dat dit ongeval heeft veroorzaakt bij de familieleden van het slachtoffer.
- De rechtbank tilde ook zeer zwaar aan het feit dat de beklaagde na de feiten vluchtmisdrijf pleegde. Dit impliceert een verkeerde maatschappelijke ingesteldheid en een gebrek aan burgerzin. Het is de veruitwendiging van een gebrek aan sociaal verantwoordelijkheidsbesef.
- Anders dan de eerste rechter zag de rechtbank wel verzachtende omstandigheden. Zo heeft de beklaagde de opgelegde voorwaarden na zijn voorlopige invrijheidsstelling nageleefd. Hij volgde onder andere een gedragstraining “module alcohol en drugs in het verkeer”. Hij heeft inmiddels ook al inspanningen verricht om zijn leven op orde te krijgen.