13/05/2025

De correctionele rechtbank van Dendermonde heeft een beklaagde veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van 8 jaar. De man heeft jarenlang zijn (ex-)partners en kinderen fysiek en psychisch mishandeld. Daarnaast mag hij gedurende 10 jaar geen contact meer opnemen met zijn vroegere gezinsleden.

Feiten

De beklaagde woonde in eenzelfde huis samen met twee vrouwen, met wie hij respectievelijk vijf en drie kinderen had. Met de eerste vrouw was hij getrouwd, de tweede was een inwonende partner.

De school van de kinderen maakte op 16 september 2022 melding van ernstige problemen binnen dit gezin. Naast het bezit van wapens en drugs zou de beklaagde de gezinsleden emotioneel, fysiek en seksueel mishandelen. De school overtuigde beide vrouwen om aangifte te doen.

Bij hun verhoren bevestigden beide vrouwen en de kinderen dat iedereen binnen het gezin al vele jaren onder de fysieke en psychische terreur van de beklaagde leefde. Zo werden alle kinderen regelmatig bedreigd (soms zelfs met de dood) en fysiek en/of psychisch mishandeld. Het geld dat de vrouwen en de oudste kinderen verdienden, moesten ze afgeven. Zelf werden de vrouwen verplicht om seks te hebben met de beklaagde, die overigens elke dag drugs gebruikte.

Arrestatie en contactverbod

Op 21 september 2022 verrichtte de politie een huiszoeking in de gezinswoning. Na zijn ondervraging werd de beklaagde gearresteerd. In de daaropvolgende maanden meldden de gezinsleden meermaals dat de beklaagde hen vanuit de gevangenis probeerde te bereiken. Dit gebeurde zowel telefonisch als via tussenpersonen (onder andere zijn broer en zijn zus).  

De familierechtbank Dendermonde legde bij vonnis van 8 december 2022 een contactverbod op voor de beklaagde. Dit betrof zowel fysiek en telefonisch contact, als contact via sociale media of een tussenpersoon. Deze beslissing werd nog eens bekrachtigd door een tussenvonnis van 15 maart 2023.

Tenlasteleggingen

De beklaagde moest zich voor de rechtbank verantwoorden voor onder meer:

  • verkrachting (ten nadele van zijn vrouw en partner - inclusief de verzwarende omstandigheid van niet-consensuele intrafamiliale seksuele handelingen)
  • onterende behandeling (met de verzwarende omstandigheden dat dit ten nadele van diverse personen in kwetsbare toestand gebeurde – alle gezinsleden)
  • mondelinge bedreigingen (met de verzwarende omstandigheden dat dit ook ten nadele van diverse personen in kwetsbare toestand gebeurde – alle gezinsleden)
  • opzettelijke slagen (met de verzwarende omstandigheden dat dit ten nadele van diverse personen in kwetsbare toestand gebeurde - alle gezinsleden)
  • belaging (met de verzwarende omstandigheden dat dit ook ten nadele van diverse personen in kwetsbare toestand gebeurde, met name de minderjarige kinderen)

De beklaagde ontkende de tenlasteleggingen. Hij beweerde dat het om een complot van zijn vrouw ging, en dit uit wraak omdat hij een tweede partner had genomen.

Strafmaat

De rechtbank veroordeelde de beklaagde tot een gevangenisstraf van 8 jaar. Hij wordt ook voor 10 jaar uit zijn burgerrechten ontzet, en voor diezelfde termijn bijkomend ter beschikking gesteld van de strafuitvoeringsrechtbank. De rechtbank beval ook de onmiddellijke aanhouding.

Daarnaast werd een contactverbod opgelegd voor een periode van 10 jaar, en is de beklaagde uitgesloten van de nalatenschappen van al zijn kinderen.

Aan de burgerlijke partijen (ex-partners en kinderen) moet de beklaagde een totale provisionele schadevergoeding van 65.500 euro en een rechtsplegingvergoeding van 4.709,30 euro betalen.

Motivering rechtbank

Bij haar beslissing hield de rechtbank rekening met volgende elementen:

  • De rechtbank twijfelde niet aan de verklaringen van de (ex-)partners en kinderen van de beklaagde. Deze verklaringen waren gedetailleerd, onderling consistent en genuanceerd. De verschillende verklaringen van beklaagde waren dan weer onderling inconsistent en niet in overeenstemming met de objectieve elementen uit het strafdossier.
  • De beklaagde hield alleen rekening met zijn eigen seksuele lusten. Hij vond het de taak van zijn (ex-)partners om die lusten op elk moment te bevredigen, zelfs indien zij daar op dat ogenblik niet in toestemden. Bovendien terroriseerde beklaagde zijn (ex-)partners door middel van fysiek en psychisch geweld.
  • De beklaagde heeft zijn (ex-)partners en kinderen jarenlang gekleineerd, uitgescholden en hen alle contact met de buitenwereld ontzegd. Hij ontnam hen ook het recht om hun eigen financiën te beheren. De beklaagde deed op die manier afbreuk aan hun menselijke waardigheid.
  • De beklaagde heeft alle gezinsleden ook jarenlang mondeling bedreigd. Bovendien koppelde hij zijn bedreigingen telkens aan het opvolgen van een bevel of het vervullen van een voorwaarde.
  • De rechtbank twijfelde evenmin aan het feit dat de beklaagde zijn (ex-)partners en kinderen jarenlang opzettelijk schopte en sloeg, zowel met zijn vuisten als met voorwerpen (zoals een baseballknuppel en een riem). Bovendien waren dit harde slagen, waardoor de kinderen vaak ernstige verwondingen opliepen (zoals blauwe plekken, een bloedneus of andere bloedende wonden en een gezwollen knie).
  • De rechtbank wijst er ten overvloede nog op dat uit al het voorgaande eveneens blijkt dat alle kinderen zeer bang waren van beklaagde. Fysiek en moreel geweld kan binnen de opvoeding van kinderen echter niet worden getolereerd.
  • Ook na zijn arrestatie bleef de beklaagde zelfs vanuit de gevangenis zijn gezin lastig vallen, zowel rechtstreeks als onrechtstreeks via familieleden en vrienden.
  • De rechtbank hield bij het bepalen van de strafmaat ook rekening met de verzwarende omstandigheden dat de feiten werden gepleegd binnen de familiale context, en dit binnen een zeer lange periode.