De rechtbank van eerste aanleg Oost-Vlaanderen - afdeling Oudenaarde heeft diverse personen, waaronder enkele leden van een motorclub, veroordeeld wegens onder andere het produceren en verkopen van amfetamine (speed). Sommige beklaagden maakten zich ook schuldig aan verboden wapenbezit. Twee beklaagden die leiding gaven over de criminele organisatie kregen respectievelijk 7 en 6 jaar gevangenisstraf. Er werden ook diverse geldbedragen verbeurdverklaard.
Feiten
Op 15 augustus 2021 worden brandweer- en interventiediensten wegens brand opgeroepen naar een woning in Geraardsbergen. In de tuin, de tuinberging en op de oprit naast de woning treft men 12 blauwe vaten aan die een sterke chemische geur verspreiden. Naast de vaten vindt men ook diverse materialen (flexibele darmen, een filter, een gasbrander,...). De geur uit de vaten en tonnen doet de politie vermoeden dat ze werden gebruikt voor het aanmaken van amfetamine (speed).
De bewoner van het huis verklaart dat hij een compensatie kreeg als anderen deze vaten in zijn tuin mochten plaatsen. Via de gsm van de bewoner komen de onderzoekers bij de vierde beklaagde DN terecht, een man uit Geraardsbergen. Via gegevens uit zijn gsm en via een verhuurbedrijf van wagens komen verschillende personen in beeld die politioneel gekend zijn voor drugsfeiten.
Op 14 september 2021 wordt de vierde beklaagde opgesloten in de gevangenis. Via gsm blijft hij zijn vriendin (13e beklaagde) instructies geven om “de winkel verder te zetten”. Hij heeft ook regelmatig telefonisch contact met de 10e beklaagde DVH. Die staat aan het hoofd van de Oost-Vlaamse chapter van motorclub ‘MC P’. Beide beklaagden spreken met elkaar over druggerelateerde bezigheden, zoals het opzetten van plantages en het transport van bidons met zoutzuur en vaten met chemisch afval. Die staan allen in een loods die daarvoor wordt gehuurd.
Via telefoontaps krijgen de onderzoekers nog meer beklaagden in beeld (waarbij onder meer de 5e, de 12e en de 13e beklaagde een actieve rol spelen). Verschillende onder hen zijn ook lid van de motorclub.
De politie gaat in een gecoördineerde actie over tot een reeks simultaan uitgevoerde huiszoekingen. Daarbij worden aanzienlijke hoeveelheden drugs (waaronder speed), maar ook diverse verboden en vergunningsplichtige wapens en munitie aangetroffen. In de loodsen worden bidons met zoutzuur en blauwe vaten met chemisch afval gevonden. De onderzoekers berekenen dat die omvang aan afval een drugsproductie van meerdere honderdduizenden euro’s tot zelfs meer dan 1 miljoen euro kan opbrengen.
Tenlasteleggingen
Liefst 17 beklaagden[1] moesten zich voor de rechtbank verantwoorden voor volgende tenlasteleggingen:
- Aanmaak – in vereniging, al dan niet als leidend persoon - van middelen zonder vergunning met verzwarende omstandigheden (de productie van minstens 380 kilogram amfetaminepasta en 139 kilogram D-metamfetamine-hydrochloride kristallen en een onbepaalde hoeveelheid speed).
- Verkoop – in vereniging, al dan niet als leidend persoon - van middelen zonder vergunning met verzwarende omstandigheden (niet nader te bepalen hoeveelheden speed).
- Voorbereidende handelingen - verdovende middelen of psychotrope stoffen met verzwarende omstandigheden (het aankopen van goederen met oog op de opbouw van een cannabisplantage).
- Leidend persoon van een criminele organisatie (de 4e en 10e beklaagde).
- Lidmaatschap van een criminele organisatie.
- Vervoer van drugs verzwarende omstandigheden (met name niet te bepalen hoeveelheden amfetamines).
- Bezit van drugs.
- Verkoop van drugs.
- Verboden wapenbezit.
- Onwettig bezit van vergunningsplichtige vuurwapens.
- onwettig bezit van munitie voor vergunningsplichtige vuurwapens.
Schuld
Twee beklaagden werden vrijgesproken voor de hen ten laste gelegde misdrijven: de 15e (die werd vervolgd wegens de aanmaak van speed in vereniging) en de 19e beklaagde (die werd vervolgd voor het bezit van drie verboden wapens en van vergunningsplichtige munitie).
De overige beklaagden werden allen schuldig verklaard aan de hen ten laste gelegde misdrijven.
Strafmaat
De rechtbank heeft volgende straffen uitgesproken:
Tiende beklaagde: een gevangenisstraf van 7 jaar. Bijkomend werd een bedrag van 10.165 euro verbeurdverklaard als illegaal vermogensvoordeel.
Vierde beklaagde: een gevangenisstraf van 6 jaar. Bijkomend werd een bedrag van 10.000 euro verbeurdverklaard als illegaal vermogensvoordeel.
Elfde beklaagde: een gevangenisstraf van 30 maanden. Bijkomend werd een bedrag van 1.000 euro verbeurdverklaard als illegaal vermogensvoordeel.
Veertiende beklaagde: een gevangenisstraf van 1 jaar. Bijkomend werd een bedrag van 1.000 euro verbeurdverklaard als illegaal vermogensvoordeel.
Twaalfde beklaagde: een gevangenisstraf van 5 jaar, waarvan de helft met probatie-uitstel voor een termijn van 5 jaar*. Bijkomend werd een bedrag van 5.000 euro verbeurdverklaard als illegaal vermogensvoordeel.
Dertiende beklaagde: een gevangenisstraf van 4 jaar, met probatie-uitstel voor een termijn van 5 jaar. Bijkomend werd een bedrag van 5.000 euro verbeurdverklaard als illegaal vermogensvoordeel.
Tweede en vijfde beklaagde: beiden een gevangenisstraf van 3 jaar, met probatie-uitstel voor een termijn van 5 jaar. Bijkomend werd een bedrag van 2.200 euro en 1.000 verbeurdverklaard als illegaal vermogensvoordeel.
Derde beklaagde: een gevangenisstraf van 1 jaar, met probatie-uitstel voor een termijn van 5 jaar. Bijkomend werd een bedrag van 1.000 euro verbeurdverklaard als illegaal vermogensvoordeel.
Zesde beklaagde: een gevangenisstraf van 15 maanden met probatie-uitstel voor een termijn van 3 jaar, en een geldboete van 8.000 euro.
Zestiende beklaagde: een gevangenisstraf van 12 maanden, met probatie-uitstel voor een termijn van 5 jaar.
Achttiende beklaagde: een gevangenisstraf van 12 maanden met probatie-uitstel voor een termijn van 3 jaar, en een geldboete van 8.000 euro waarvan 4.000 euro met probatie-uitstel voor een termijn van 3 jaar.
Achtste beklaagde: een gevangenisstraf van 12 maanden met gewoon uitstel voor een termijn van 5 jaar. Bijkomend werd een bedrag van 1.250 euro verbeurdverklaard als illegaal vermogensvoordeel.
Negende beklaagde: een gevangenisstraf van 16 maanden met gewoon uitstel voor een termijn van 5 jaar.
Zevende beklaagde: een werkstraf van 200 uur en een verbeurdverklaring van 1.000 euro.
* Aan alle probatie-uitstellen zijn een hele reeks strikte voorwaarden verbonden. Zo moeten verschillende veroordeelden zich onthouden van druggebruik, zich regelmatig laten testen op druggebruik, en zich laten begeleiden voor hun drugproblematiek.
Motivering rechtbank
De rechtbank hield bij haar oordeel rekening met de ernst en de impact van de feiten op de samenleving, de verwoestende gevolgen van harddruggebruik op de fysieke en mentale gezondheid van de gebruikers, het georganiseerd karakter van de feiten, en het bijzonder uitgebreide strafrechtelijke verleden van diverse beklaagden.
De rechtbank tilde ook zeer zwaar aan het gegeven dat de vierde beklaagde vanuit de gevangenis zijn criminele activiteiten draaiende hield.
[1] Twee personen werden door de raadkamer al buiten vervolging gesteld en dienden zich niet meer te verantwoorden voor de correctionele rechtbank.