Bij vonnis van 26 mei 2025 veroordeelde de politierechtbank Antwerpen, afdeling Antwerpen een beklaagde tot een totale geldboete van 2.560,00 EUR en een rijverbod van 3 maanden, waarvan 1 maand met uitstel gedurende een proeftijd van 3 jaar. Om zich na het rijverbod terug in het verkeer te mogen begeven met een motorvoertuig, moet de beklaagde bovendien slagen in 4 herstelonderzoeken. Tevens legde de rechtbank aan de beklaagde een alcoholslot op voor een periode van 1 jaar. De rechtbank ging niet in op de vraag van de beklaagde om hem een straf met uitstel op te leggen met als voorwaarde dat hij zich actief zou inzetten voor het Fonds Emilie Leus.
Het Openbaar Ministerie vervolgde de beklaagde voor onopzettelijke slagen of verwondingen in het verkeer (aan de persoon in de botsabsorbeerder), het aanrijden van een voorzienbare hindernis, het rijden onder invloed van alcohol (2,44 promille in het bloed) en het niet dragen van de gordel.
Voor het niet dragen van de gordel werd de beklaagde veroordeeld tot een geldboete van 160,00 EUR.
Voor de onopzettelijke slagen of verwondingen, het aanrijden van een voorzienbare hindernis en het rijden onder invloed van alcohol veroordeelde de rechtbank de beklaagde tot een geldboete van 2.400,00 EUR, een rijverbod van 3 maanden waarvan 1 maand met uitstel, een medisch-psychologisch onderzoek en het theoretisch en praktisch rijexamen. Tevens legde de rechtbank aan de beklaagde een alcoholslot op voor een periode van 1 jaar.
Het rijverbod van 3 maanden en de 4 herstelexamens moest de rechtbank verplicht opleggen omdat de beklaagde binnen de 3 jaar voor deze feiten al was veroordeeld voor een zware snelheidsovertreding.
De rechtbank houdt er in de bestraffing rekening mee dat de beklaagde al 10 maal veroordeeld werd voor verschillende verkeersinbreuken inzake wegverkeer, waaronder in 2005 voor het rijden onder invloed van alcohol.
De rechtbank juicht toe dat de beklaagde als publieke figuur bereid is actief een bijdrage te leveren aan organisaties die zich inzetten voor verkeersslachtoffers en het sensibiliseren rond alcohol in het verkeer. Zo kan hij bijdragen aan de verhoging van de maatschappelijke bewustwording rond de gevaren van alcohol in het verkeer. De rechtbank acht het evenwel niet gepast dit engagement als voorwaarde op te leggen in het kader van een straf met uitstel. Vooreerst werd de beklaagde al in 2005 veroordeeld voor alcohol in het verkeer. Bovendien kan hij op vrijwillige basis een actieve bijdrage leveren aan het Fonds Emilie Leus of meewerken aan sensibiliseringcampagnes met betrekking tot alcohol in het verkeer. Daarvoor is geen opvolging door justitie nodig.
Gelet op het bijzonder hoog alcoholgehalte van 2,44 promille en de eerdere veroordeling voor alcohol in het verkeer, ziet de rechtbank geen redenen om een afwijking toe te staan op het principieel verplichte alcoholslot bij een alcoholgehalte vanaf 1,8 promille. Dit alcoholslot geldt voor alle motorvoertuigen. Het VIAS instituut voorziet ook in een omkaderingsprogramma met onder andere groepsgesprekken. Meer info: https://www.vias.be/nl/particulieren/alcoholslot/
Tegen deze veroordeling heeft de beklaagde dertig dagen om beroep aan te tekenen bij de rechtbank van eerste aanleg.