21/10/2024

In 2024 bestaan de vredegerechten en politierechtbank West-Vlaanderen 10 jaar als autonome entiteit. Deze verjaardag werd gevierd met een lezing en een receptie in het leer- en innovatiecentrum RADar van het AZ Delta te Roeselare.

Onafhankelijke entiteit

In 2014 vond er in België een grote gerechtelijke hervorming plaats. Die had ook betrekking op de vredegerechten en politierechtbanken. Tot dan bestond elk vredegerecht en elke afdeling van de politierechtbank autonoom, met een eigen griffie en hoofdgriffier. De magistraten stonden onder toezicht van de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg. Vanaf 2014 vormden de vredegerechten en politierechtbanken echter een autonome entiteit, met eigen voorzitters, eigen hoofdgriffiers en een eigen directiecomité.

Deze autonome entiteiten werden op het niveau van het gerechtelijk arrondissement (provincie) uitgetekend. Op die manier ontstonden onder andere de vredegerechten en politierechtbank West-Vlaanderen.

Enkele cijfers

De politierechtbank West-Vlaanderen werd in vier afdelingen verdeeld. De vredegerechten werden eerst onder 20 kantons verspreid, maar tellen na een hervorming door minister Geens nog 17 kantons. Door deze hervorming werden de 26 oorspronkelijke griffies herleid naar 18 griffies. 

In West-Vlaanderen zijn de beide rechtbanken gespreid over 12 gerechtsgebouwen. Maandelijks vinden ongeveer 4.000 bezoekers (burgers, advocaten,…) fysiek de weg naar de griffies en de zittingszalen van de West-Vlaamse vredegerechten en politierechtbank.

De West-Vlaamse vredegerechten spreken jaarlijks 40.000 eindbeslissingen uit, de politierechtbank ongeveer 15.000 vonnissen.

Dicht bij de burger

Vanaf 2014 vormden de vredegerechten en politierechtbanken niet alleen een autonome entiteit, maar vielen ze onder eenzelfde directiecomité. “Dat is een bewuste keuze geweest”, vertelt voorzitter Leo Vulsteke. “Want ondanks hun verschillen - vredegerechten zijn burgerlijke rechtbanken, terwijl politierechtbanken ook strafrechtbanken zijn – staan beide rechtbanken dicht bij de burger. Die nabijheid en laagdrempeligheid is iets wat hen bindt.”

Receptie in het teken van 10e verjaardag autonome entiteit

De jaarlijkse receptie van de vredegerechten en politierechtbanken West-Vlaanderen stond dit jaar dan ook in het teken van de 10e verjaardag van hun bestaan als autonome entiteit. Ze vond plaats in het leer- en innovatiecentrum RADar van het AZ Delta te Roeselare. Op het programma stond onder andere een lezing van dr. Lieven Wostyn over drugs in het verkeer. In zijn toespraak benadrukte voorzitter Leo Vulsteke dat de prille entiteit in de afgelopen 10 jaar tot maturiteit is gekomen. “Het is een solide en geolied geheel geworden, waar maatwerk, transparante communicatie en kennisdeling centraal staan.”