07/04/2022

Het Europees Hof van Justitie geeft antwoord op een prejudiciële vraag gesteld door onze rechtbank over de rechten van de vliegtuigpassagier. Voor meer informatie, zie:

Hier kan u ook het nieuwsartikel van persbureau BELGA lezen:

Passagiers met vertraging kunnen schade vorderen van niet-EU-luchtvaartmaatschappij

BRUSSEL 07/04 13:54 (BELGA)
Passagiers van een vlucht met vertraging kunnen schadevergoeding vorderen van een luchtvaartmaatschappij wanneer die de volledige vliegreis uitvoert namens een luchtvaartmaatschappij uit een EU-lidstaat. Dat blijkt donderdag uit een arrest van het Europees Hof van Justitie (HvJ-EU).

De zaak draait rond drie reizigers die via een reisagentschap met één enkele boeking bij Lufthansa een vlucht reserveerden van Brussel (België) naar San José (Verenigde Staten), met een tussenlanding in Newark (Verenigde Staten). Beide rechtstreekse vluchten werden uitgevoerd door United Airlines, een in de Verenigde Staten gevestigde luchtvaartmaatschappij. De reizigers kwamen 223 minuten, dus bijna vier uur later dan gepland, aan op hun eindbestemming. 

Ze wilden daarom een schadevergoeding vragen aan United Airlines, en dat op basis van de Europese regelgeving over de rechten van luchtvaartpassagiers. 

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij wees hun verzoek echter af met het argument dat de vertraging betrekking had op de route Newark - San José, volledig op Amerikaans grondgebied. De zaak kwam voor de Belgische rechtbanken, die zich tot het HvJ-EU wendden.

Het Hof van Justitie wijst er donderdag op dat twee of meer rechtstreeks aansluitende vluchten die in het kader van één enkele boeking zijn gereserveerd één geheel vormen. Het Hof voegt daar aan toe dat een luchtvaartmaatschappij uit een derde land (in dit geval United Airlines) die geen vervoersovereenkomst heeft gesloten met de passagiers, maar die de vlucht heeft uitgevoerd, de compensatie aan de passagiers verschuldigd kan zijn. Die maatschappij wordt immers geacht te handelen namens de contractuele luchtvaartmaatschappij (Lufthansa). Een schadevergoeding vorderen is dus mogelijk.