Op donderdag 22 mei om 11:55u. verzamelen magistraten en justitiemedewerkers in het gerechtsgebouw in Mechelen. In stilte, zonder zittingen zwaar te verstoren, vragen zij aandacht voor de structurele problemen met de gebouwen die de werking van justitie en het welzijn van de mensen bedreigen. Het is de derde symbolische actie binnen de campagne “Justitie verdient respect – het is vijf voor twaalf”.
Wij houden van ons prachtige gerechtsgebouw in het hart van deze mooie stad en regio. De thuis van Margaretha van Oostenrijk en van Keizer Karel, van waaruit 500 jaar geleden de Lage Landen werden geregeerd. Toch zien we met lede ogen het verval aan van ons gebouw. Gedurende de laatste 20 jaren werden er enkel kleine oplapwerken uitgevoerd. Hier werken elke dag tot 250 personeelsleden en op drukke dagen komen er tot 350 bezoekers van buitenaf. We zouden deze mensen op een veilige en menswaardige wijze moeten kunnen ontvangen én opvangen. Daar willen we aandacht voor vragen.
De problemen zijn structureel:
-
Er is geen veilige scheiding tussen het publiek en de niet publiek toegankelijke zones: gedetineerden stappen uit op straat en worden door de publieksgangen geleid.
-
De meeste deuren van bureelruimtes kunnen niet afgesloten worden; er is geen toegangscontrole.
-
De elektrische installatie is niet conform; de keuring van het recentste gedeelte moet nog gebeuren.
-
Er ontbreekt een risicoanalyse brandveiligheid en een brandpreventiedossier.
-
Schimmelvorming op muren is zichtbaar op verschillende plaatsen.
-
Bij hevige regen of sneeuw sijpelt water het gebouw binnen, ook via elektrische leidingen.
-
Plastic zeilen hangen voor ramen om water tegen te houden.
-
Muizen, ratten en een marter zorgen voor onhygiënische werkomstandigheden.
Ook elders is de situatie problematisch:
-
In Sint-Truiden is er verzakking van de riolering, betonrot, ratten in de kelder en sijpelt water binnen. Dit gebouw is op.
-
In Genk moest een gebouw verlaten worden wegens elektrocutiegevaar. Het directiecomité heeft toen zelf een geïmproviseerde oplossing moeten zoeken en heeft het vredegerecht en de politierechtbank ondergebracht in lokalen van andere rechtbanken.
-
In Hasselt is het in de winter zo koud dat men op de burelen winterjassen, handschoenen en winterlaarzen draagt. Bovendien kampt de gerechtsbibliotheek met wateroverlast en schimmelvorming
-
In Pelt leidt een verwaarloosde tuin tot klachten van buurtbewoners tegen een gebouw waarin een vredegerecht zit, , terwijl het juist tot de taak van een vrederechter behoort om dergelijke betwistingen op te lossen.
“Deze gebouwen zijn geen detail. Ze zijn het decor waarbinnen justitie haar opdracht waarmaakt. Wanneer dat decor instort, raakt dat het vertrouwen in de rechtsstaat”.
De magistraten benadrukken dat de samenwerking met partners als "dienst infrastructuur van de FOD Justitie" en de "Regie der Gebouwen" essentieel blijft. “Ook zij werken met beperkte middelen. We zijn dus niet op zoek naar zondebokken, maar naar structurele oplossingen.”
Wat we vragen
Wij vragen geen privileges. Wij vragen:
-
Respect voor de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht, in woord en daad.
-
Een constructieve dialoog tussen de wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht en dit op gelijkwaardige basis.
-
Een duidelijke, ambitieuze langetermijnvisie voor justitie, een pact tussen regering en magistratuur met wederzijdse engagementen, met bijhorende middelen en timing.
-
Voldoende personeel, moderne infrastructuur en een robuust personeelsbeleid.
-
Veiligheid voor onze mensen, fysieke en psychologische bescherming waar nodig.
-
Een correct, transparant pensioenstelsel dat recht doet aan de aard van ons ambt en als onderdeel van een aantrekkelijke, competitieve en marktconforme verloning.
-
Echte digitalisering, geen halfslachtige en gebrekkige oplossingen met steeds uitgestelde deadlines.
-
Betere communicatie vanuit de regering en het betrekken van de magistratuur en gerechtspersoneel bij beslissingen die hen aanbelangen.
-
Een effectieve en humane strafuitvoering, bij volwassenen en jongeren, waardoor het werk van alle partners in de keten een correct vervolg krijgt.
Onze oproep tot een “Pact voor Justitie”
We nodigen zowel de regering als het parlement uit om zo snel mogelijk in overleg te gaan met de nationale organen van de rechterlijke macht. Er is dringend nood aan een respectvolle dialoog, niet aan polarisering. Deze respectvolle dialoog moet snel duidelijkheid brengen over de bedoelingen van de regering op het vlak van justitie, en het personeelsbeleid in het bijzonder.
Wij blijven zoals steeds onze kerntaken opnemen. Wij blijven opkomen voor de grondrechten van alle burgers. Maar wij spreken nu ook luider dan ooit over wat ons het werken onmogelijk maakt.
De leidinggevenden van zetel en openbaar ministerie
van het rechtsgebied Antwerpen en Limburg.
Bart Willocx, eerste voorzitter hof van beroep Antwerpen
Guido Vermeiren, procureur-generaal hof van beroep Antwerpen
Dirk Torfs, eerste voorzitter arbeidshof Antwerpen
Frank Bleyen, procureur des Konings Limburg
Christine Coopmans, voorzitter rechtbank van eerste aanleg Limburg
Franky De Keyzer, procureur des Konings Antwerpen
Mieke De Rieck, voorzitter arbeidsrechtbank Antwerpen - Limburg
Christian Denoyelle, voorzitter vrederechters en rechters in de politierechtbank Antwerpen
Karolien Ilsbroukx, voorzitter vrederechters en rechters in de politierechtbank Limburg
Tijs Laurens, voorzitter ondernemingsrechtbank Antwerpen - Limburg
Annelies Laureyssens, voorzitter rechtbank van eerste aanleg Antwerpen